25 Mar

Chińska dieta według Pięciu Przemian

Yin i Yang

Dieta kojarzy się nam z restrykcyjnym trybem odżywiania, nieodłącznym towarzystwem kalkulatora do liczenia kalorii i głodówką. Jednak w prawdziwych dietach chodzi nie o to, co jeść, a czego nie, ale jak i w jakich proporcjach komponować składniki. Jedną z takich diet jest dieta według pięciu przemian. Wywodzi się ona z liczącej ponad trzy tysiące lat tradycyjnej medycyny chińskiej.W chińskiej medycynie ważna jest profilaktyka, stąd też taki nacisk kładziony jest na odżywianie, bo ?jesteś tym, co jesz?. Życie opiera się na dwóch składnikach ? energii i materii, Yin i Yang, i należy dążyć do stanu równowago między nimi. Jeśli jednego z tych elementów jest za dużo ? człowiek zaczyna chorować.
Wzajemne oddziaływanie tych dwóch składników jest przyczyną powstawania i rozwoju wszystkich rzeczy. To właśnie z Yin i Yang powstaje pięć Elementów: woda, drzewo, ogień, ziemia i metal. Każdy z tych Żywiołów odpowiada za inny smak i inne ograny wewnętrzne:
Drzewo: smak kwaśny, organy: wątroba, woreczek żółciowy
Ogień: smak gorzki, organy: serce, jelito cienkie
Ziemia: smak słodki, organy: śledziona, żołądek, trzustka
Metal: smak ostry, organy: płuca, jelito grube
Woda: smak słony, organy: nerki, pęcherz moczowy.

Poprzez gotowanie w odpowiednim Żywiole można umacniać lub równoważyć działanie poszczególnych narządów. Proces przyrządzania potraw podlega stadiom Pięciu Przemian w kolejności cyklu odżywczego: Drzewo ożywia Ogień, ciepło Ognia budzi Ziemię do życia, z Ziemi powstaje Metal, Metal ożywia Wodę, zaś Woda karmi i ożywia Drzewo. W gotowaniu według Pięciu Przemian istotna jest kolejność w jakiej dodajemy kolejne składniki, a także łączenie ich w odpowiednich proporcjach. Najważniejsze zaś jest to, co dodamy na końcu, np. dodanie na końcu gotowania kurkumy do potrawy sprawi, że pozostanie ona w Żywiole Ognia. Co jest cenne w naszym klimacie. Powinniśmy wzmacniać naszą energię Yang poprzez stosowanie potraw gotowanych i rozgrzewających. Tak samo wychładzający jogurt jest niezwykle korzystny w diecie narodów żyjących w ciepłym klimacie, a dla nas ma działanie negatywne ? wychładza organizm. Co ciekawe w naszym klimacie niewskazane jest picie herbaty ? równoważy bowiem Element Ognia, a więc wychładza organizm. My powinniśmy pić ziołowe napoje w Żywiole Ziemi.

Wiedza na temat gotowania według Pięciu Przemian jest ogromna, jednak warto zadać sobie trud, by ją przyswoić. Poprawia ona samopoczucie i zapobiega chorobom. Może chwilami oznacza rezygnację z ulubionych sposobów żywienia, ale jest łatwa z zastosowaniu w każdych warunkach, nie wymaga kupowania specjalnych produktów, wystarczy odpowiednio łączyć nasze rodzime, powszechnie dostępne. Co jeszcze jest jej niewątpliwą zaletą? Pozwala odkryć nie tylko zupełnie nowe smaki, ale także odkrywa na nowo dobrze znane potrawy.

Similar Posts:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *