1 Lip

Cukier – prawdy i mity

Źródło: larryfire.wordpress.com

Cukier powszechnie określany jest mianem „białej śmierci”. Czy rzeczywiście jest aż tak groźny jak się powszechnie uważa? Na samym początku warto rozróżnić cukier płynący w naszej krwi od cukru w postaci białych kryształków lub kostek znajdujących się w naszych cukiernicach.

Cukier zawarty w produktach węglowodanowych i owocach jest organizmowi niewątpliwie potrzebny do normalnego, codziennego funkcjonowania, natomiast cukier pod postacią kryształków  z całą pewnością zasługuje na miano „białej śmierci”, a organizm ludzki potrafi się bez niego w zupełności obejść. Co więcej cukier ten jest jedynym pokarmem, od którego człowiek potrafi się uzależnić i dostarcza on jedynie krótkiego „zastrzyku” pustych, bezwartościowych kalorii.

Cukier powoduje również szereg innych dolegliwości i chorób, w tym cukrzycę. Poza tym jest bardzo szkodliwy dla naszych zębów, a następnie przesuwając się do żołądka i jelit może powodować wzrost kwaśności soku żołądkowego i nasilające się uczucie głodu. W procesie trawienia cukier zabiera również minerały i witaminy, dlatego zjedzenie dużych ilości cukru powinno być zrównoważone dostarczeniem witamin, szczególnie witaminy B (bez której proces rozkład jest niemożliwy), ale również magnezu, wapnia i chromu.

Similar Posts:

    Nie ma podobnych

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *