Dieta bogatopotasowa jest dietą o zwiększonej podaży składnika mineralnego jakim jest potas. Dieta ta jest wskazana we wszystkich zespołach charakteryzujących się niedoborami potasu.
Zastosowanie:
- Hipokaliemia czyli zmniejszenie stężenia potasu w osoczu krwi.
- Niewystarczającej podaży potasu w pokarmach.
- W długotrwałym nie zbilansowanym żywieniu pozajelitowym.
- Podczas wymiotów i biegunek.
- Utraty potasu przez nerki w kwasicy towarzyszącej cukrzycy, stosowania leków moczopędnych,.
- Marskość wątroby (potas tylko w produktów roślinnych)
- Zapalenie wątroby bez cech niewydolności. (potas tylko w produktów roślinnych)
Cel diety:
- Zwiększenie poziomu potasu.
Zalecenia:
Do produktów bogatopotasowych należą:
- Orzechy
- Warzywa
- Mięso
- Ryby
Przy sporządzaniu potraw należy pamiętać o startach jakie zachodzą w trakcie obróbki.
Marskość wątroby i przewlekłe ostre zapalenie wątroby bez cech niewydolności.
poprzednia dieta
Similar Posts:
- Nie ma podobnych
Dodaj komentarz