18 Maj

Dieta dla produktywności

Co zrobić jeśli wiecznie brakuje nam czasu a nasz rozkład dnia pęka w szwach? Możemy spróbować dodać sobie nieco czasu przez żołądek. Brzmi abstrakcyjnie? Jest to jednak prawda przynajmniej pośrednio. Jedząc odpowiedni produkty jesteśmy w stanie zwiększyć produktywność oraz chęć do działania naszego organizmu.

Internetowa społeczność ludzi udzielających sobie wzajemnie rad żywieniowych skupiona wokół portalu Food Proof opracowała listę 100 produktów podzielonych na 8 kategorii. Każda z nich odnosi się do określonych elementów funkcjonowania ludzkiego organizmu.
Zgodnie z zawartymi na portalu www.foodproof.com poradami aby przykładowo dostarczyć do naszego mózgu potrzebnej mu energii możemy zjeść bakłażana lub figi. Gdy chcemy zapewnić sobie dobry sen i trawienie możemy przygotować potrawę zawierającą brązowy ryż, avocado przyprawioną imbirem. Dla poprawienia często przemęczonego wzroku powinniśmy spożywać dużo marchewki oraz siemienia lnianego. Na dobrą kontrolę ciśnienia pozytywny wpływ mają banany, winogrona, oliwki, kiwi, małże lub sałata. Te ostatnie wpływają również dobrze na serce. Przeciwko przeziębieniom dobre są znana jest już nam dobrze przekazywana przez babcie metoda czosnkowa. Oprócz tego możemy wspomóc się zieloną herbatą, sokiem pomarańczowym, nasionami dyni. W ochronie przed rakiem pomogą nam również jagody, sałata włoska, pomidory, brokuły oraz pory.
Być może od razu nie wydłuży nam się dzień i na efekty będziemy musieli poczekać zanim nasz organizm dostosuje się do nowej diety. Pewne jest natomiast to, że dieta taka z pewnością jest lepsza niż jedzenie fast foodów na przerwie w pracy.

Pełny graf można znaleźć pod tym adresem
http://foodproof.com/photos/full/i-guess-eating-can-help-you-1265

Similar Posts:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *