13 Mar

Dieta niskosodowa

Dieta niskosodowa jest dietą o ograniczonej ilości sodu w zależności od rodzaju schorzenia.

Zastosowanie:

  • Zapalenie kłębuszków nerkowych
  • Nerczyca
  • Niewydolność krążenia
  • Nadciśnienie tętnicze
  • Marskość wątroby z obrzękami

Cel diety:

  • Zapobieganie zaburzeniom wodno-elektrolitowym.

Dietę niskosodową można podzielić na trzy rodzaje:

  • Dietę małosodową, której poziom spożycia sodu wynosi do 1200 mg na dzień.
  • Dietę ubogosodową, której poziom spożycia sodu wynosi do 400 mg na dzień.
  • Dieta ścisła, której poziom spożycia sodu wynosi do 50 mg na dzień.

Dzienna podaż soli nie  powinna przekraczać 5 g na dzień jednak u większości osób znacznie przekracza zapotrzebowanie.

Należy wykluczyć z diety:

  • Sól kuchenną
  • Konserwy
  • Mięso peklowane
  • Śledzie
  • Ryby morskie
  • Podroby
  • Buliony
  • Wyciągi mięsne
  • Maggi
  • Mleko krowie
  • Proszek do pieczenia
  • Szparagi
  • Seler
Zalecana do spożycia jest woda destylowana.
poprzednia dieta

Similar Posts:

    Nie ma podobnych

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *