Dieta niskosodowa jest dietą o ograniczonej ilości sodu w zależności od rodzaju schorzenia.
Zastosowanie:
- Zapalenie kłębuszków nerkowych
- Nerczyca
- Niewydolność krążenia
- Nadciśnienie tętnicze
- Marskość wątroby z obrzękami
Cel diety:
- Zapobieganie zaburzeniom wodno-elektrolitowym.
Dietę niskosodową można podzielić na trzy rodzaje:
- Dietę małosodową, której poziom spożycia sodu wynosi do 1200 mg na dzień.
- Dietę ubogosodową, której poziom spożycia sodu wynosi do 400 mg na dzień.
- Dieta ścisła, której poziom spożycia sodu wynosi do 50 mg na dzień.
Dzienna podaż soli nie powinna przekraczać 5 g na dzień jednak u większości osób znacznie przekracza zapotrzebowanie.
Należy wykluczyć z diety:
- Sól kuchenną
- Konserwy
- Mięso peklowane
- Śledzie
- Ryby morskie
- Podroby
- Buliony
- Wyciągi mięsne
- Maggi
- Mleko krowie
- Proszek do pieczenia
- Szparagi
- Seler
Zalecana do spożycia jest woda destylowana.
poprzednia dieta
Similar Posts:
- Nie ma podobnych
Dodaj komentarz