Dieta papkowa

Dieta papkowa jak nazwa wskazuje są to wszytskie pokarmy w formie papkowatej.

Zastosowanie:

  • Schorzenia jamy ustnej.
  • Schorzenia przełyku.
  • Po zabiegach chirurgii szczękowej
  • Utrudnione gryzienie w trakcie leczenia ortodontycznego.
  • Pierwszy okres choroby wrzodowej


Cel diety:

  • Pokrycie zapotrzebowania na białka, tłuszcze i węglowodany, witaminy i składniki mineralne.

Zalecenia:

  • Dieta powinna być dietą oszczędzającą.
  • Pokarmy powinny być w  formie papkowatej.
  • Należy wyłączyć pokarmy pobudzające procesy wydzielnicze soku żołądkowego.
  • Zwiększenie podaży białka, głównie zwiększenie podaży mleka w diecie.
  • Potrawy przygotowywać metodą gotowania.

Podaje się:

  • Zupy przecierane
  • Zupy krem
  • Zupy czyste
  • Warzywa i owoce w formie soków
  • Mięsa mielone z sosami

poprzednia dieta

Similar Posts:

    Nie ma podobnych

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*