Dieta śródziemnomorska skupia na sobie coraz większą uwagę mediów głównie za sprawą kilku znaczących odkryć z nią związanych. Wykazano, iż jej przestrzeganie obniża możliwość wystąpienia astmy oraz alergii u dzieci, zmniejsza konieczność stosowania leków przeciwko cukrzycy drugiego typu, obniża ryzyko raka a również ma zbawienny wpływ na nasze samopoczucie psychiczne przeciwdziałając występowaniu depresji.
W ostatnim miesiącu pojawiły się badania naukowców z Holandii właśnie na temat wpływu powiązania diety śródziemnomorskiej z płodnością. Wg wyników ich badań kobiety mające swoje nawyki żywieniowe zbliżone z dietą śródziemnomorską z o 40 większym prawdopodobieństwem zachodziły w ciążę z zastosowaniem metody in vitro od kobiet takich nawyków nie mających.
Przypuszcza się iż specyficzne składniki oliwy z oliwek będącej podstawą diety śródziemnomorskiej mają znaczący wpływ na tłumienie genów powodujących stany zapalne oraz otyłość. Naukowcy odkryli niemal 100 genów, których aktywność jest ograniczana właśnie przez oliwę z oliwek a w szczególności w oliwie typu „extra virgine”. Ten typ oliwy uzyskuje się podczas wyciskania oliwek bez stosowania ciepła oraz jakichkolwiek związków chemicznych.
Dodaj komentarz