1 Mar

Przyprawy i zdrowe żywienie (część IV)

Przyprawiać, czy nie przyprawiać? Oto jest pytanie!

Odpowiedź od zarania dziejów brzmi PRZYPRAWIAĆ. I słusznie, włączenie przypraw do naszej diety znacząco podnosi wartość posiłków i to nie tylko smakową, ale również zdrowotną. Przyprawy wpływają na funkcjonowanie całego organizmu: od poprawy trawienia do leczenia stanów zapalnych. Większość z nas zna kilka z nich od dziecka, czasem pod nazwą ziół (nie ma wyraźniej granicy między ziołami i przyprawami, przyprawy zazwyczaj to to co można dodać do potraw celem poprawienie smaku, jednocześnie wiele z nich ma właściwości lecznicze).

Żyjemy w pięknych czasach, gdyż na przyprawy stać obecnie każdego, a nie tylko wielmożów, którzy szastali szafranem, żeby pokazać jacy to oni są bogaci. Tak było w średniowieczu i trochę później. Średniowiecze zmieniło sposób europejskiego żywienia dzięki wyprawom krzyżowym. Uczestnicy tych krwawych eskapad powracali do kraju z przyprawami nieznanymi przedtem. A wszystko co przywieźli było cenniejsze niż złoto – dosłownie. Za skrzyneczkę przypraw można było kupić wieś wraz z chłopami.

Europejska flora jest zasobna w wiele zbawiennych przypraw i ziół (mięta, szałwia, rozmaryn, tymianek, jałowiec i wiele innych). Niestety tropikalny klimat sprzyja różnorodności smaków i właściwości – dlatego przypraw szukano m. in. w Indiach. W tym kraju przyprawianie jest niemal religią. Hindusi mają najróżnorodniejszy rynek przypraw, nie tylko gatunków, ale również mieszanek. Co więcej, typowe dla Indii przyprawy mają niezwykle korzystny wpływ na układ trawienny, krwionośny, działają silnie przeciwzapalnie, antyseptycznie. Niewielki stopień zachorowań na raka i choroby serca Hindusi zawdzięczają spożyciu kurkumy i imbiru (a także niewielkiej ilości mięsa i wielkiej ilości surowych warzyw).

Krzyżowcy zapoczątkowali europejską karierę przypraw, następne epoki kontynuowały  to doprowadzając do perfekcji. Wyprawa Kolumba nie miała na celu szukania krótszej drogi, ale szukania drogi, która obniży koszty importu przypraw z Indii.

Obecnie przyprawy są łatwo dostępne. Jednak to co oferują sklepy w małych torebkach to wierzchołek góry lodowej. O wiele więcej i często w lepszych cenach można znaleźć w sklepach z przyprawami.

Nie żałujmy sobie przypraw w diecie, gdyż przedawkować je bardzo trudno, a zrobić mogą bardzo wiele. Właściwościami wybranych przypraw zajmę się w następnym wpisie.

Porównaj z ciągiem dalszym o przyprawach

Similar Posts:

    Nie ma podobnych

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *