5 Maj

HACCP ? co to takiego?

Na etykietach wielu produktów spożywczych można spotkać oznaczenie ?HACCP?. Skrót ten pochodzi od określenia w języku angielskim (Hazard Analysis and Critical Control Point), które tłumaczy się jako Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli. HACCP jest to sposób organizacji działań w przedsiębiorstwach spożywczych, który służy zapewnieniu bezpieczeństwa żywności (pod względem mikrobiologicznym, chemicznym, fizycznym).

Kodeks Żywnościowy (Codex Alimentarus) definiuje HACCP jako system, który: identyfikuje, ocenia (oszacowuje), kontroluje i opanowuje zagrożenia istotne dla bezpieczeństwa żywności podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością. HACCP powstał w latach 60-tych XX wieku w Stanach Zjednoczonych. System ten został opracowany, aby zapewnić najwyższe bezpieczeństwo żywności dla astronautów NASA. W 1975 roku system HACCP został oficjalnie zaaprobowany przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) i przyjęty w 1993r. przez komisję Kodeksu Żywnościowego (Codex Alimentarius). W tym samym roku zobowiązano kraje członkowskie Unii Europejskiej do wprowadzenia systemu HACCP.

Similar Posts:

    Nie ma podobnych

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *