2 Cze

Jedz mrożonki !

Mrożenie to doskonały sposób na uzyskanie dostępu do warzyw i owoców niezależenie od pory roku. Dzięki temu w naszej codziennej diecie nie musimy  rezygnować z ulubionych potraw nawet w środku zimy. Krążący mit, który mówi, że mrożonki zawierają mniej wartości odżywczych okazuje się być nieprawdą dzięki badaniom przeprowadzonym przez naukowców z California Institute of Technology (CALTECH). Okazuje się, że przykładowo zamrożony świeżo po obrywie groszek zawiera o 1/4 więcej witaminy C niż jego niezamrożony dwudniowy odpowiednik. Mrożenie pozwala więc zamknąć vitaminy i składniki odżywcze często tracone w czasie transportu produktu do sklepów. Zapewnia dostęp do zbalansowanej diety przez cały rok. Jest procesem naturalnym nie wymagających konserwantów. Również walory smakowe nie pozostają w tyle w porównaniu do świeżych owoców. Jeśli mrożenie przeprowadza się w ciągu kilku godzin po zbiorze warzywa i owoce zachowują niemal identyczny do świeżych smak. Oprócz tych plusów dochodzi również czynnik ekonomiczny. Mrożonki są tańsze od swoich świeżych odpowiedników i nie podlegają wahaniom cen w ciągu roku. Poza tą istotną cechą są również daniami gotowymi do spożycia bez konieczności ich wcześniejszego przygotowywania. Te wszystkie czynniki sprawiają, że rośnie ogólne zapotrzebowanie na mrożonki.

Similar Posts:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *