25 Lut

Nie mieszaj – sekret chudnięcia

Pierwsze przykazanie: NIE MIESZAJ

Tak jak nam przychodzi z trudem wykonywanie dwóch czynności jednocześnie, tak samo nasz żołądek. Zawsze łatwiej jest wykonywać jedną czynność po drugiej.

Zadanie naszego żołądka polega na trawieniu, banał. Wytwarza on w tym celu enzymy trawienne, które są zróżnicowane ze względu na to co mają trawić (żołądek rozróżnia jedzenie m. in. na podstawie wskaźnika pH). Gdy do żołądka wpada jedzenie różnego rodzaju to są problemy ze zidentyfikowaniem jakie enzymy są potrzebne do strawienia. Trawienie zajmuje więcej czasu i jest mniej skuteczne. Spada też przyswajalność składników pokarmowych.

Jak jeść, żeby uniknąć takich problemów. Najlepiej byłoby nie mieszać wcale, osobno jedząc ziemniaki a osobno warzywa, owoce. Mięso też osobno. Co więcej, między poszczególnymi składnikami należałoby robić odpowiednio długie przerwy. Często nie jest to możliwe. Co zatem można z tym zrobić? Można łączyć produkty podobne, mączne z mącznymi, nabiałowe z nabiałowymi, etc. Ale są też połączenia pomiędzy grupami bardzo dobrze tolerowane przez organizm. Produkty mączne (w tym ziemniaki) z warzywami, mięso z warzywami, mączne z nabiałem (podobno ziemniaki ze zsiadłym mlekiem są znakomitym połączeniem).

Połączenie, których należy unikać, to mięso-nabiał, mięso-mąka.

Przytoczyłem tu najważniejsze schematy i wytyczne. W obrębie każdej z tych grup istnieje gradacja i odcienie. Ale stosując te grube wytyczne można wiele poprawić.

Similar Posts:

    Nie ma podobnych

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *