Kwasy Omega potrzebne czy przereklamowane?

kwasy omega

W ostatnim czasie często słychać hasło: OMEGA 3 i 6 w kontekście jedzenia. Pojawia się w reklamach, w gazetach, na opakowaniach produktów żywnościowych, słychać o niej w radio i telewizji. Ale co to właściwie tak naprawdę jest?

Kwasy Omega 3 i 6

to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), w uproszczeniu tłuszcze po prostu. Organizm człowieka sam ich nie produkuje, dlatego tak ważne jest aby dostarczać ich w żywności.

Kwas Omega 3

znajduje się w:rybach morskich i ich przetworach (śledzie, halibut, tuńczyk, dorsz, makrela) oraz olejach rzepakowym i z pestek winogron.

Kwas Omega 6

znajduje się w: olejach roślinnych (słonecznikowy, arachidowy, sojowy, kukurydziany) oraz orzechach włoskich, nasionach i pestkach jadalnych.

Kwasy tłuszczowe pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi i chronią układ krążenia. Kwas Omega 3 wpływa pozytywnie na układ nerwowy.

Dodatkowo Omega 3 i 6 chronią organizm przed infekcjami.

Warto dbać o swój organizm i dostarczać mu kwasów Omega. Badania naukowe pokazały, że mają one bardzo pozytywny wpływ na organizm każdego człowieka. A dobrym zdrowiem chciałby się cieszyć każdy. Dlatego należy pamiętać o dostarczaniu kwasów tłuszczowych do organizmu.

Similar Posts:

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*