7 Maj

Ostra dieta

Ostatnie badania wykazały,  że spożywanie ostrych papryk aficionados, jalapenos, habaneros oraz serranos może stanowić niemałą pomoc w zrzuceniu wagi. Warzywa te zawierają bowiem kapasaicynę – związek chemiczny, który sprawia, że receptory bólu na naszym jezyku wysyłają sygnał do mózgu aby ten szybko usunął jego przyczynę. Mózg podnosi wówczas poziom adrenaliny w organizmie, zwiększa rytm serca i skłania nas do intensywnego oddychania. W razultacie spalamy więcej kalorii. Ta hipoteza została potwierdzona badaniem dwóch grup ochotników. Przed każdym posiłkiem połowie podawano tabletkę placebo a drugiej połowie odpowiednik kapasaicyny. Rezultaty badań mówiły, że grupa przyjmująca prawdziwy związek chemiczny miała niemal dwukrotnie wyższe zużycie energii od grupy kontrolnej. Spalali oni również o połowę więcej tłuszczu od ich odpowiedników. 

Wydawałoby się zatem, że spożywanie przy każdym posiłku  tych rodzajów papryczek byłoby wskazane dla wszystkich chcących zarzucic wagę. Niestety w rzeczywistości są one tak ostre, że przeciętna osoba nie byłaby w stanie tolerować ich spożywania na dłuższą metę. Jedną z metod zmniejszenia ich ostrości jest usunięcie nasion oraz białego miąższu. Wielu osobom jednak i to nie wystarczy więc wolą walczyć z kaloriami niekoniecznie ostrym smakiem.

Similar Posts:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *