23 Lip

Skorupki jajek źródłem wapnia

Jak się okazuje, skorupki jajek nie muszą wcale być tylko zbędnymi odpadkami po posiłku, ale mogą być również doskonałym źródłem wapnia i mikroelementów dla człowieka. Wapń zawarty w skorupkach jest przyswajalny przez ludzki organizm praktycznie w całości, jednak aby bezpiecznie spożywać tego typu pokarm, należy go odpowiednio przygotować i podać w przystępnej,  zjadliwej formie.

Przez niemal 15 lat naukowcy badali wpływ spożywanych skorupek na organizm ludzi w każdym wieku. Jak się okazuje maja one bardzo duże znacznie przy zapobieganiu łamliwości włosów i paznokci oraz szeregu innych dolegliwości powszechnie występujących u człowieka. Bardzo ciekawym wpływem na organizm jest również usuwanie z niego pierwiastków promieniotwórczych.

Aby przygotować skorupki do spożycia należy je najpierw moczyć 5 minut we wrzątku, a następnie drobno zmielić w maszynce do kawy – lub innym podobnym urządzeniu – i w tej formie dodawać do innych potraw i cieszyć się dobrym wpływem na zdrowie.

Similar Posts:

    Nie ma podobnych

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *