24 Kwi

Dieta miłosna

Co miłości szkodzi?

Tłuste potrawy, cukier, białe pieczywo, duże ilości mocnej kawy i herbaty, a poza tym: stres, różne dolegliwości fizyczne, przepracowanie, otyłość (często też spowodowane niewłaściwym odżywianiem).
Miłosne menu…

1 śniadanie
– 2 kromki razowego pełnoziarnistego chleba;
– kilka plasterków chudej wędliny, trochę twarożku;
– 1 jajko na twardo (ale nie więcej niż 2-3 tygodniowo);
– coś z warzyw i owoców;
– kawa z mlekiem lub herbata.

2 śniadanie
– kanapka z 2 plasterkami chudej szynki lub żółtego sera;
– liście sałaty, papryka, pomidor.

Obiad
– filet z ryby morskiej upieczony bez tłuszczu albo nadziewany pstrąg pieczony w folii;
– purée ziemniaczane;
– zielona sałata, brokuły.

Kolacja
– pieczone udko z kurczaka albo sałatka z makaronu z chudym pieczonym mięsem, owocami, polana sosem z jogurtu z dodatkiem czosnku (w przypadku kolacji we dwoje) albo sałatka z owoców morza z ryżem;
– 1 kieliszek wytrawnego wina.
Przez cały dzień:
– można pić: wodę mineralną i naturalne soki (bez cukru), herbatę z głogu, koktajle mleczno-owocowe (też bez cukru), zieloną herbatę;
– można jeść: owoce (pamiętając jednak, że winogrona i banany są wysokokaloryczne) i warzywa;
– stosować wonne przyprawy: imbir, gałkę muszkatołową, wanilię, pieprz, curry, cynamon, goździki.

Pamiętaj o witaminach dla swojego partnera!

– E – reguluje funkcjonowanie gruczołów płciowych, przedłuża młodość. Występuje w: orzechach, ziarnie słonecznika, kiełkach zbóż, szparagach, brokułach, kapuście, sałacie, razowym chlebie, oliwie z oliwek. Witaminy E nie niszczy gotowanie, natomiast ulega rozkładowi pod wpływem światła.
– PP (B3) i B6 (pirydoksyna) – stymulują działalność hormonów. PP występuje w: mięsie, rybach, orzechach, a B6 w: drożdżach, podrobach, otrębach, ziemniakach, fasoli, bananach.

Propozycje posiłków:

Pstrąg z miętą
Dla 2 osób
1 porcja – ok. 300 kcal
Składniki:
– 2 pstrągi,
– kilka orzechów włoskich,
– kilka gałązek świeżej mięty,
– sól, pieprz, 2 łyżki miodu, 2 łyżki oliwy z oliwek.
Sprawione ryby lekko oprószyć solą, odstawić. Pieprz, miętę i orzechy utłuc w moździerzu, zmieszać z miodem. Napełnić tym rybę, zszyć. Folię skropić oliwą, włożyć rybę i upiec. Przed podaniem ponownie skropić oliwą.

Kuskus
Dla 4 osób
1 porcja – ok. 500 kcal
Składniki:
– 25 dag kaszy kuskus,
– 40 dag mielonej cielęciny,
– jajko,
– sól, pieprz, cebula, masło.
Na sos: 1 1/2 szklanki bulionu, 4 łyżki koncentratu, ogórki konserwowe, papryka, kapary, mąka, 1/2 szklanki śmietanki, białe wino.
Kaszkę zalać wrzącą osoloną wodą, następnie włożyć do wysmarowanej formy, uklepać, odwrócić, wyjąć. Mięso połączyć z jajkiem i zeszkloną cebulą, przyprawić, uformować kulki, ugotować. Zmieszać bulion z przecierem, ogórkami, papryką, kaparami, poddusić. Mąkę wymieszać ze śmietaną i winem, podprawić sos, włożyć klopsiki.
Co sprzyja?

Ryby i owoce morza, zwłaszcza ostrygi, chude mięsa natarte przyprawami i pieczone na ruszcie, czosnek i cebula, seler, papryka, fasola, chrzan, kiełki zbóż, świeży ser, miód, duża ilość warzyw i owoców, orzechy.

Similar Posts:

    Nie ma podobnych

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *